Ultimatumul sovietic din 1940 a luat total pe nepregătite autorităţile române, astfel încât ele nu au reuşit să organizeze o refugiere în ordine a celor doritori şi nici nu au putut fi retrase cadrele cele mai devotate ţării din Basarabia şi Bucovina. Din această cauză, exodul a îmbrăcat un caracter de totală dezordine, iar cei care n-au putut pleca la timp au suferit cumplit de pe urma represiunii sovietice.

Imagini familia restrânsă

Eu şi George, împreună cu copiii noştri mici, Hotarele - 1969. 



















Hotarele 1969. Eu cu cele două odrasle: Doru şi Diana (Bebe)

Aceste poze au o istorie comică: ele sunt făcute de un fotograf care nu era treaz niciodată! Sau, dacă vreţi, cu cât era mai beat, cu atât poza ieşea mai… brava. Baiul era altul: venea totdeauna pe negândite. Adică noi eram luaţi prin surprindere şi, atunci, trebuia să punem repede ceva pe noi, ca să apărem cât de cât acceptabil în poză - şi, iată, astfel avem nişte amintiri.

O întâmplare strict autentică cu Miky - aşa se numea fotograful. Fiind mereu beat, avea tot felul de altercaţii cu diverşi, aflaţi în aceeaşi situaţie cu el. Dar soţia lui era întotdeauna pregătită să-l apere. Odată, avea să-i zică: „Miky, ai promis că nici măcar o dată, o singură dată, n-o să te mai găsesc în faţa bodegii. Aşa ai promis! El i-a răspuns prompt, cu umorul care-l caracteriza: „Uite ce, nevastă, de astăzi înainte n-o să mă mai vezi în faţa bodegii, ci înăuntru, aşa să ştii!” 

















Doru la grădiniţa din Hotarele, recitând prima sa poezie.


Copiii mei frumoşi şi inteligenţi cât încape - Doru şi Diana (Bebe) în timpul liceului.
Diana la vârsta de aur a adolescenţei.
La mare cu Diana şi Doru la vârsta adolescenţei. Eu însămi încă puţin mai tânără.

Revelion 79/80 - eu şi "prinţul consort" la restaurantul Berlin.



Eu cu nepotul Philip, în pridvorul uni biserici. Acolo am rugat preotul să-i zică şi Nicolae, după cele două nume de la naşă: Philip-Victor, acum: Philip-Victor-Nicolae. Prin urmare, va fi de două ori învingător - prin Victor şi Nicolae (Nikolas însemnând cel care biruie). Aşa să fie!


















Philip, singurul şi unicul nostru nepot - suedez şi botezat de mine Philip cel Frumos. Sper să fie cel puţin de 1.000 de ori mai bun decât îl prezintă istoria pe acesta din urmă.

La poveşti cu nepotul Philip-Victor-Nicolae, poveşti ce nu se termină prea uşor. El fiind un Săgetător (după zodie), este şi un mic tiran, când vine vorba de povestit. Aşa că, tocmai când să zici: „Doamne, ajută!”, el de-abia începe cu forţe noi să te descoase şi să te toace la bani mărunţi şi pe tocător, că deh, un nepot am şi ăla… Săgetător! El câştigă totdeauna. 













Eu cu fiica mea, Diana, în prima vizită în Suedia - 1994. Ne-am pozat în faţa Bibliotecii Municipale din Malmö, cu cărţile împrumutate, ca nişte adevărate… intelectuale. De ce nu? Tot căutând în acea bibliotecă, nu mică mi-a fost surpriza şi plăcerea dând peste un volumaş de impresii de călătorie scris de scumpul meu frate, Constantin Crişan: Memorial invers













Diana, fiica mea, în Thailanda, iar eu vreau să aflu dacă a mai văzut cineva o fată atât de frumoasă?! Despre ea avea să exclame Nichita Stănescu, văzând-o: „Lăsaţi minunea asta cu ochi albaştri să-mi încânte privirea şi sufletul. Diana, pe atunci în vârstă 15 ani, participase, alături de întreg familionul, dar şi de personalităţi culturale şi ştiinţifice, la o conferinţă despre Marie Curie, susţinută de Felicia Marinca la Sala Dalles, amfitrion de onoare fiind însuşi... Nichita. Avea să părăsească această lume în decembrie acelaşi an (1983). 


Biserica Sf. Laurenţiu din Lund. Eu, Diana şi George - gras, gras…












Diana, o fată super-uperbă.

La aeroport, cu pâine şi sare - aşa cum este obiceiul pământului. Primindu-i pe "suedezi" (nu mai ştiu unde era Laurenţiu) în prima lor vizită în România (1997) la şase ani de la plecarea în Suedia.












În Suedia, lângă nucul marelui botanist Carl von Linné. Eu, George, Diana şi Philip, obosiţi de pe cele drumuri. Eu, somnoroasă, mamă-mamă… 

















Diana şi Laurenţiu (1992). Despre Diana am mai scris. Acum vreau să scriu ceva şi despre Laurenţiu. Laurenţiu este un băiat formidabil, un împătimit al tehnicii celei mai avansate când vine vorba de aparatură de ultimă generaţie. Este pregătit să-ți dea o explicaţie, o lămurire, o adevărată dizertaţie, chiar cu riscul de a te plictisi. Toate pozele sunt făcute de el şi a reuşit să strângă mii de poze şi sute de cd-uri. Eu îl iubesc mult şi l-am plăcut de când l-am văzut prima oară. Între Laurenţiu şi copiii mei am pus de mult semnul egal.


Eu şi George în 1982. După 20 de ani, precum muschetarii lui Dumas - tatăl, de la absolvirea facultăţii. Veseli, nevoie mare.












Eu cu o carte, poate cu un gând şi cu mai multe idei… 1995. Idei care au tot venit şi pe care le-am tot aşternut pe hârtie... 

















Eu privind la o fotografie. Dilema este: Oare a cui este fotografia? Doesn't matter.


 
Eu la Malmö (1994), într-un scurt, dar dens moment de meditaţie  (sau de reculegere?). Nu are importanţă. Important este că există această poză făcută de Laurenţiu, soţul Dianei. 













Cu o floare nu se face primăvară, dar, cu atâtea flori, cine ştie... ?